Lawatan Audit Swa Akreditasi oleh MQA

Pada 25 Mei 2015,  Perpustakaan Tun Abdul Razak telah melalui proses audit institusi yang dikendalikan oleh pihak MQA sebagai persediaan untuk diperakukan status SWA Akreditasi oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Lawatan Audit Swa Akreditasi ini diwakili oleh dua panel MQA.

Pihak InQKA telah mengadakan sesi penerangan dan memberikan bantuan serta khidmat nasihat kepada PTJ berkenaan bagi persiapan audit tersebut.  Swa Akreditasi bermaksud satu status yang melayakkan sesebuah IPT/PPT mengakreditasi sendiri program pengajian tanpa perlu mendapatkan kelulusan MQA dan KPT (hanya perlu dimaklumkan sahaja). Namun begitu, ia masih tertakluk kepada audit pemantauan secara berterusan oleh pihak MQA. Walau bagaimanapun, Swa Akreditasi tersebut tidak termasuk program professional yang masih perlu mendapatkan akreditasi dan pengiktirafan badan professional berkaitan.

Setinggi ucapan tahniah diucapkan kepada seluruh warga PTAR yang telah bersiap sedia bagi menghadapi audit tersebut dengan memberi segala bentuk kerjasama yang diperlukan bagi menjayakannya.

via Blogger http://ift.tt/1Bon3Fg http://ift.tt/1dwChTp

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s